неделя, 25 ноември 2012 г.

Нещо за подслаждане по време на пости

По традиция и през този уикенд почти не се отделих от печката, въпреки неразположението си. Болна, не болна, народът вкъщи трябва да е нахранен, а филиите с лютеница са временна алтернатива. 
Днес ще ви представя два постни десерта. Първият не е нищо особено, просто нов прочит на класическата бисквитена торта, но резултатът ме изненада много приятно. Второто ми предложение са едни овесени бисквитки, по които въздишам, откакто Ани ги сподели във форума. Разбира се, наложи ми се да пипна тук-там продуктите, за да мога и аз да хапна. Те пък станаха толкова вкусни, че дори прекалих с количеството (blush). И така, рецептите:

Постна бисквитена торта:

Продуктите:
1 голям пакет обикновени бисквити на "Победа"
1 ч.ч. кафява захар
400мл. кокосова сметана
500мл. вода
1 пакетче нишесте "Портокал"
3-4 капка есенция "Ром"
1 компот от ананас
захаросани портокалови корички, коктейлни череши и кокосови стърготини за декорация


Кокосовата сметана се разрежда с 400мл. вода и се слага да заври със захарта. Нишестето се размива с останалите 100мл. вода и се изсипва във врящата сметана. Кремът се вари още 4-5 минути при непрекъснато разбъркване до желаната гъстота. Добавя се ромовата есенция.
Формата, в която ще се подрежда тортата, се облива със студена вода. Бисквитите се потапят в сока от компота и се редят ред крем, ред бисквити, парченца ананас, пак крем и бисквити, и така, докато свършат продуктите. Завършва се с бисквити, ако тортата ще се обръща след това.
Тортата престоява в хладилник няколко часа, формата се потапя за секунди в гореща вода и се обръща върху подходящ поднос. Украсата е по желание, аз импровизирах с наличностите в хладилника.
Да споделя, че съпругът ми, за когото всичко постно и здравословно е далеч от разбирането му за вкусно /освен ако не е гарнитура към пържола/, беше очарован от тортата. Получи се много свежа комбинация портокал - ром - кокос - ананас, със страхотен аромат и препратка към палми, море и пина колада ;)
Дори аз, която съм скарана с нишестетата и бисквитените торти още от детската градина, изядох две парчета с огромно удоволствие и си помечтах за плажни коктейли. Сигурна съм, че и вие няма да съжалявате, ако се доверите на рецептата!


Постни овесени бисквитки


Доста често, когато някоя рецепта ме впечатли, не си намирам място, докато не я направя. Такъв е случаят и с тези овесени бисквитки. В момента, в който ги видях в темата "Ти какво сготви? Снимай, покажи!", бях сигурна, че ще им дойде редът и в моята кухня. Спираше ме единствено наличието на прясно мляко в тестото, но пък и на него му се намират заместители.
Това е оригиналната рецепта на Ани, а аз ще споделя своя вариант.

Продукти за около 40 броя:

160 гр. овесени ядки
2 ябълки
1 ч.ч. натрошени орехи
1 ч.ч. фурми без костилка и нарязани на малки кубчета
5 с.л. мед
2 с.л. портокалов сок
настърганата кора от 1 портокал
1/2 ч.л. канела
ванилия
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. кокосови стърготини


Всъщност, промените по рецептата не са чак толкова много. Просто нямах стафиди и ги замених с фурми. Съответно намалих малко количеството на меда, защото фурмите са доста сладки и вместо прясно мляко използвах сока от портокала, чиято кора настъргах .
Ани е описала начина на приготвяне доста добре и няма да го преразказвам, спазих нейните инструкции. При мен се получиха около 40 броя бисквитки. 
Определено не съжалявам, че опитах рецептата. Резултатът е страхотен, сладките са изключително ароматни и невероятно вкусни. Със сигурност това е рецепта, която си заслужава да се опита!
Ани, благодаря от сърце за споделената рецепта! Сладките са перфектната компания за следобедното кафе!


събота, 24 ноември 2012 г.

Пъстра царевична супа


Събота е - ден за почивка, разходка, малко домакинска работа и много забавления. Поне такава планирах да е моята събота, докато не ме събори ужасната настинка :(  Всъщност тя се опитва от няколко дни, но днес вече едва станах от леглото. Класиката за борба с настинките е домашна пилешка супа. Да, но нито имам домашно пиле, нито мога да ям пилешка супа по време на пости. Така че моята лечебна супа е зеленчукова. Започнах малко по метода "прерови хладилника", но приключих с успешен резултат - гъста, ароматна, вкусна и засищаща супа, която се надявам да ме изправи на крака до няколко часа.
 
Продуктите:
2 стръка зелен лук
2-3 гъби
1 ч.л. къри
1 консерва сладка царевица от 330гр. 
2 кубчета по 50гр. замразен спанак
1 ч.ч. кокосова сметана + 4-5 с.л. за гарниране при сервирането
пресен кориандър
3 с.л. сушени зеленчуци /моите бяха лук, чушка, морков, целина, пащърнак/
сол, черен пипер
2-3 с.л. олио
 
Гъбите се нарязват на малки кубчета и се задушават в олиото заедно с нарязания зелен лук. Добавя се кърито, 1 литър гореща вода и сушените зеленчуци.
Половината от сладката царевица се пасира.
10 минути след завирането на супата се добавя царевицата - пасираната и тази на зърна, както и замразения спанак. Ако е необходимо се долива гореща вода. Супата ври още 10-тина минути и се застройва с кокосовата сметана. Подправя се със сол, черен пипер и пресния кориандър.

При сервирането, на всяка порция се добавят 1 с.л. кокосова сметана /въпреки че аз малко развалих външния вид на супата със сметаната/ и нарязани пера зелен лук.
Заради децата не посмях да сложа нищо пикантно като подправка, но в своята порция добавих щедро лютив червен пипер за загряване.

Това е днешното ми предложение за обяд. Няма кой знае какъв търговски вид, но се надявам да е добро средство за лекуване на настинки, а дали е изпълнил мисията си, ще споделя по-късно ;)
Пожелавам ви прекрасна събота!

сряда, 21 ноември 2012 г.

Сьомга в кокосово мляко и честит празник на прекрасното ми семейство!



Днес е Денят на християнското семейство. Честит празник на всички вас, приятели, бъдете много щастливи със своите семейства!
За мен този празник е съкровен и специален. Това е денят, в който благодаря за шанса и късмета да създам истинско и прекрасно семейство. Както и да изразя своята признателност, че самата аз съм израснала в такова.
Напоследък, покрай всички трудности, които ни се струпаха, имах възможност да поразсъждавам, че семейството предполага проблеми, но и опора; тревоги, но и усмивки; отговорности, но и разтуха; напрежение, но и уют. И някакси всички тези противоречащи си характеристики, изпълват със смисъл и със завършеност понятието "семейственост".
 И в този толкова специален ден аз ще ви предложа една съвсем семпла, но и богата на вкусове рецепта, с която реших да почета празничната трапеза у дома. Както всички знаем, на този празник се приготвя рибно ястие.
В нашето семейство консумацията на тази толкова коментирана и популярна риба се изчерпва единствено с пушения ѝ вариант, който всички обожаваме. Прясна сьомга приготвих веднъж на фурна и веднъж на тиган, но не бяхме кой знае колко впечатлени и така и не ѝ отредих място сред предпочитаните ни ястия.
Днес реших да направя още един опит по няколко причини. Първо - синът ми отдавна ме агитира да приготвя сьомга; второ - искаше ми се да избягам от традиционните за нашата банда рибни ястия и трето - сьомгата беше най- интересното сред асортимента на магазина, от който пазарувах. Та, смело грабнах четири котлета сьомга и се замислих по каква рецепта да ги приготвя.
Още от форумите на АБВ, в които се подвизавах преди десетина години, съм запомнила коментарите, че за риба на скара или фурна е подходяща марината от прясно мляко, черен пипер и подправки на вкус. Така, идеята за моята сьомга започна да се избистря. Прясното мляко не беше удачен избор предвид постите, но пък винаги ми се намира консерва кокосово мляко. И решението беше взето.
 
Продуктите за 4 порции:
4 котлета от сьомга /около 1 кг. общо/
1 консерва кокосово мляко
черен пипер
розмарин
сол
олио или зехтин
 
Гарнитурата:
микс от замразени зеленчуци, сварени на пара.
 
 
 
Котлетите се мариноват в млякото, черния пипер и розмарина поне за час. Подсушават се с кухненска хартия и се намазват с олио или зехтин. Пекат се на силно загрят грил- тиган за по около 3-4 минути от всяка страна, като по време на печенето се подправят със смляна морска сол. /Специално порцията на снимката е малко по-препечена, тъй като аз я предпочитам така. Порциите на останалите бяха малко по - бледолики :)/
Приготвена по този начин, сьомгата стана сочна, ароматна и с деликатен вкус. А начинът на приготвяне е толкова семпъл, бърз и лесен.  Единодушно заключихме, че несправедливо сме подценявали досега прясната сьомга и тази несправедливост трябва да бъде поправена.
Определено ще експериментирам в тази посока :)
Лека вечер и прекрасен празник на всички!
 
 

събота, 17 ноември 2012 г.

Постен кекс с тиква




Започнаха Коледните пости. От уважение към поста реших до Коледа да публикувам само постни рецепти. За съжаление напоследък ми се струпаха доста неприятни емоции, доста пътувания, доста нерви и нямах никакво настроение да снимам или да пиша. Така, много от рецептите, които бях решила да споделя, ще останат за по-нататък.
За щастие, нещата се развиха в благоприятна посока и отново съм на линия.
У дома само аз спазвам постите. Това, разбира се, не пречи на останалите да дегустират и споделят впечатления от постните ми кулинарни експерименти. Започвам серията постни рецепти с десерт - кекс с тиква, съвсем постен, но изключително сочен, ароматен и вкусен. Поне това беше мнението на най-големия ми критик ;)
Както всяка година по време на пости, така и тази, отделям доста време за разглеждане, записване и обмисляне на промени на рецепти за постни ястия. Днешният десерт открих в този блог. Стори ми се интересен, а и отдавна ми се искаше да използвам тиквата в десерт, по-различен от тиквеник. И така, моят вариант:


Продукти:

Суха смес:
3 1/2 ч.ч. брашно*
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 ч.л. сол
1 пакетче подправка за меденки
едро нарязани орехови ядки

Влажна смес:
2 ч.ч. тиква / предварително сварена на пара и пасирана/
1 1/2 ч.ч. кокосово мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кафява захар
3/4 ч.ч. олио
1 капсула есенция "Ванилия"

Глазура:
1 ч.ч. пудра захар
1/2 ч.ч. кафява пудра захар
2 с.л. кокосово мляко
1 ч.л. лимонов сок

* В тази рецепта използвах чаша с вместимост 240мл.

Сухите съставки се поставят в купа и се разбъркват. В друга купа се поставят съставките за влажната смес и се разбъркват добре. Влажната смес се изсипва в купата със сухите съставки и двете смеси се разбъркват много добре до пълното им хомогенизиране. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена кексова форма / аз използвах силиконова форма и пропуснах частта с набрашняването/. Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около час до суха клечка /Аз пекох 50-55 минути, но следващият път ще увелича времето за печене с десетина минути. Кексът си беше изпечен, но ми се стори една идея по-влажен, отколкото би трябвало да бъде./. Кексът се оставя във формата за 10 минути и се обръща върху решетка до пълното му охлаждане.

Продуктите за глазурата се разбъркват и сместа се загрява за 10-20 секунди в микровълнова печка. Глазурата се изсипва веднага върху вече охладения кекс. Аз поръсих и малко канела отгоре.
Въпреки че отдавна приключих с 90-дневната диета, няма как да не споделя, че този десерт е много подходящ за вечеря във въглехидратен ден.



Ами, това е. Надявам се да ви допадне първото ми от поредицата постни предложения. У дома се хареса много, съдейки по почти празната чиния няколко часа след приготвянето му.