понеделник, 11 юни 2012 г.

Оризови кюфтенца


Идеята за тези кюфтенца ми хрумна съвсем случайно, докато се чудех как да оползотворя един останал ми варен ориз за гарнитура. Едва ли откривам топлата вода и ако се поразровя, сигурно ще открия подобна рецепта из блоговете, но все пак реших да споделя и своята версия :)

Продуктите:
Сварен ориз - около 2 ч.ч.
1/2 ч.ч. натрошено сирене
1 яйце
2 стръка пресен лук
пресен джоджен

За панировката:

2 яйца
брашно
сол

Оризът се разбърква добре с нарязаните зелен лук и джоджен, сиренето и яйцето. Оформят се кюфтенца, които се панират последователно в яйце, брашно и отново яйце, и се пържат в маслена баня на средно висока температура. Отцеждат се върху кухненска хартия и се сервират с млечен чеснов сос.

У дома бяха доста скептично настроени, когато ги уведомих, че останалият ориз ще се префасонира в кюфтета. Правиха физиономии, бърчиха носове, а в крайна сметка изядоха всичко до последното зрънце ориз, че правиха и уговорки кога ще им направя пак.
В действителност се получи доста сполучливо ястие, подходящо както за биричка, така и за бяло винце. Наздраве!